Adembenemende luchtfoto´s

Het is wonderbaarlijk Amsterdam vanuit de lucht te zien. Er zijn overzichtsfoto´s van complete stadsdelen. En van speciale plekken. In 14 foto´s vliegen we over de stad, van de Bosbaan tot Waterland, van De Munt naar de Sloterplas. Kijk, hier op de grond leven wij.

De Munt. Midden links de Kalverstraat. Bovenaan de Nieuwe Doelenstraat en de Amstel. Midden rechts de Vijzelstraat. Midden links het Rokin. Hier eindigde rond 1500 de stad bij de Regulierspoort.

Het Amstelstation, Julianaplein 1 en omgeving. Links bovenaan de Weesperzijde en de Amstel. Rechts bovenaan de Mr. Treublaan in aanleg. Dit is nu een razend verkeersknooppunt met wolkenkrabbers aan de Amstel.

Waarschijnlijk is de foto gemaakt om de stad te promoten tijdens de Olympische Spelen van 1928. Opvallend is hoe klein de stad bijna een eeuw geleden was. Nieuw-West, Buitenveldert en Zuidoost waren er niet. Nieuwe wijken waren in aanbouw. Er was nog geen hoogbouw en er waren nog geen snelwegen. Een beeld van voor de grote modernisering. Een foto om eindeloos te bekijken.

De ‘Graf Zeppelin’ boven het Centraal Station.

Links het Centraal Station, rechts de ingang van het Damrak. Midden de Sint Nicolaaskerk. Een prachtig beeld van land en water. Hier lag vroeger de haven, de kiem van de stad.

Noord. Er is duidelijk te zien hoe abrupt het stadsdeel overgaat in Waterland. De stad was zo ontworpen dat bewoners snel in het groen konden zijn. Om dat te behouden, wordt de stad nu verder volgebouwd als ‘compacte stad’. De bedoeling is dat het groen om de stad blijft.

bron