Historische atlas NL

Het land waarin wij leven heet Nederland en als je de grens passeert kom je in een ander land. Maar dat is niet altijd zo geweest. Het huidige Nederland is het gevolg van de min of meer toevallige opdeling van de landstreken die vroeger werden aangeduid als ‘De Verenigde Nederlanden’ of de ‘Belgische provincies’. In 75 korte maar rijk geïllustreerde hoofdstukken worden de kaarten en historische documenten toegelicht die het verhaal van het ontstaan van Nederland vertellen.

Dat verhaal is op sommige momenten verwarrend: de grenzen waren zeer dynamisch, want diverse Europese heersers hebben geprobeerd ons gebied geheel of gedeeltelijk te annexeren. Er zijn periodes geweest waarin de staatkundige situatie voortdurend veranderde. Soms waren gebieden die we nu Nederlands noemen onderdeel van een veel groter rijk, een andere keer was bijna het hele gebied samengebracht in één bestuurlijk verband. Aan het ontstaan van het moderne Nederland lag dus geen gemeenschappelijk doel ten grondslag. Het had ook allemaal heel anders kunnen lopen, met andere grenzen tot gevolg. De Historische Atlas NL is in de eerste plaats een kijkboek. De auteurs

Martin Berendse en Paul Brood, werkzaam bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam en het Nationaal Archief, vertellen het verhaal niet alleen via oude en vooral onbekende kaarten maar ook via historische documenten zoals het Plakkaat van Verlatinge, Het verdrag van Parijs of de grondwet 1814. Wat deze documenten en kaarten allemaal gemeen hebben is dat ze op een of andere manier invloed hebben gehad op de omvang, indeling of begrenzing van het tegenwoordige Nederlandse grondgebied.

Meer informatie

Auteur(s)Martin Berendse, Paul Brood
ISBN9789462583177
BindwijzeHardcover
Aantal pagina’s176
Publicatie datum20190902
Breedte252 mm
Hoogte319 mm
Dikte23 mm

inkijkexemplaar, van NRC