Ella Fitzgerald – The Complete Piano Duets

Ella Fitzgerald – The Complete Piano Duets (2020)

Ella Fitzgerald – The Complete Piano Duets

Voor het eerst worden alle samenwerkingen van Ella Fitzgerald met pianisten opgenomen voor de labels Decca, Verve en Pablo samengebracht op het album The Complete Piano Duets.

Het dubbelalbum bevat gedetailleerde liner notes van de gerespecteerde auteur en muziekcriticus Will Friedwald, die schrijft: “Fitzgerald was zo goed in alles – vooral scatten en swingen – dat het de neiging had om haar balladzang te overschaduwen. Maar zoals elk van de 43 nummers in deze collectie duidelijk maakt, was Ella Fitzgerald een niet-parente zangeres van liefdesliedjes, een balladeer bij uitstek.

‘Net als haar naaste collega’s, Louis Armstrong, Frank Sinatra, Nat King Cole en Billie Holiday, kon Fitzgerald niet alleen diep in de woorden, maar ook in de innerlijke betekenis van een lied doordringen en de diepe waarheden naar voren brengen die de tekstschrijver al die tijd in gedachten had. “

The Complete Piano Duets rangschikt elk nummer in zijn chronologische opnamevolgorde. Het neemt de luisteraar mee naar haar vroege sessies met pianiste Ellis Larkins (‘Someone To Watch Over Me’, ‘But Not For Me’ en ‘I’ve Got a Crush On You’) en vervolgens, met Paul Smith, naar Cole Porter’s ‘ Miss Otis Regrets ‘en het gruwelijke misdaaddrama uit 1960 Let No Man Write My Epitaph (‘ Black Coffee ‘,’ Angel Eyes ‘,’ I Cried For You ‘).

De weergaloze zangeres werkt samen met Tommy Flanagan tijdens een Frans optreden in 1964 voor ‘Somewhere In The Night’ en we horen duetten uit 1975 met Oscar Peterson uit het ‘derde bedrijf’ van haar carrière (‘Mean to Me’, ‘How Long Has This Beening Going’) Op ?, ” April In Paris ‘).

Fitzgerald werkte voor het eerst met Larkins voor haar album uit 1950, Ella Sings Gershwin, dat het zo goed deed dat ze in 1954 herenigd werden voor een ander voice-and-piano-album, Songs In A Mellow Mood, met een selectie van Great American Songbook-normen. De zanger keerde af en toe terug naar het intieme formaat, waaronder pianoduetten op Ella Fitzgerald Sings The Cole Porter Song Book uit 1956 en Ella Fitzgerald Sings The Duke Ellington Song Book uit 1957.

De LP Ella Fitzgerald Sings Songs From Let No Man Write My Epitaph uit 1960 bevatte liedjes uit de film waarin ze als pianiste-zangeres verscheen en werd haar derde volledige album met alleen pianobegeleiding, dit keer gespeeld door Paul Smith. De vertolking van ‘Somewhere In The Night’ met Flanagan werd live opgenomen aan de Franse Rivièra en later uitgegeven op de live-set Ella uit 1964 in Juan-Les-Pins. Fitzgerald’s laatste grote combinatie met een pianiste was Ella en Oscar, een uitgave uit 1975 met haar oude medewerker Oscar Peterson.

Luister naar The Complete Piano Duets van Ella Fitzgerald op Youtube Music,  Apple Music of Spotify.

Disc One:
1. Looking For A Boy
2. My One And Only
3. How Long Has This Been Going On?
4. I’ve Got A Crush On You
5. But Not For Me
6. Soon
7. Someone To Watch Over Me
8. Maybe
9. I’m Glad There Is You
10. Baby, What Else Can I Do
11. What Is There To Say?
12. Makin’ Whoopee!
13. Until The Real Thing Comes Along
14. People Will Say We’re In Love
15. Please Be Kind
16. Imagination
17. My Heart Belongs To Daddy
18. You Leave Me Breathless
19. Nice Work If You Can Get It
20. Stardust
21. Miss Otis Regrets
22. Lush Life

Disc Two:
1. My Melancholy Baby
2. Angel Eyes
3. Black Coffee
4. I Hadn’t Anyone Till You
5. I Cried For You
6. Misty
7. Who’s Sorry Now?
8. I Can’t Give You Anything But Love, Baby
9. I’m Getting Sentimental Over You
10. Then You’ve Never Been Blue
11. September Song
12. Reach For Tomorrow
13. One For My Baby
14. Somewhere In The Night
15. Mean To Me
16. How Long Has This Been Going On?
17. When Your Lover Has Gone
18. More Than You Know
19. There’s A Lull In My Life
20. How Long Has This Been Going On (Take 5 alternate)
21. More Than You Know (Take 1 alternate)

Tekst van udiscovermusic.com, vertaald met google translate