Pukkels

De drama’s van een vijftienjarige
Pukkels (Zits)Het is vaak geen pretje, vijftien jaar oud zijn. Jeroen Donkers denkt wel eens dat het enige goede aan vijftien zijn is dat je geen veertien meer bent. Jeroen is een echte puber. In
de war en onzeker, maar ook een romanticus van het zuiverste water. Hij zit op school en gaat als het aan zijn ouders ligt later studeren, maar zelf droomt hij van een carriere als rockmuzikant. Goat Cheese Pizza is de naam van de groep waarmee hij het helemaal denkt te gaan maken.

Jeroen Donkers is de hoofdfiguur van Pukkels. De strip komt uit Amerika, waar hij Zits heet (en Jeroen door het leven gaat als Jeremy Duncan) en een enorm succes is. Zits verschijnt er in honderden kranten (internationaal zijn het er zelfs rond de lIOO) en is overladen met onderscheidingen. Twee jaar achtereen werden de makers, Jerry Scott en Jim Borgman, door de National Cartoonists Society onderscheiden als de beste striptekenaars van het jaar.

In Nederland kennen niet veel mensen Zits. Tot vandaag publiceerde hier alleen de Meppeler Courant, eens per week, de strip. Een album met Nederlandse vertalingen, uitgegeven door Big Balloon, deed weinig. Maar Nederlandse stripkenners geven hoog op van de strip. Zo zijn Rene Windig en Eddie de Jong, de makers van de ook dagelijks in deze krant verschijnende strip Hein”, grote liefhebbers. Ook Kees Kousemaker, eigenaar van de Amsterdamse stripspeciaalzaak Lambiek, is fan.

“Een verschrikkelijke leuke strip, echt heel innemend,” zegt Kousemaker. “Op zijn sterkst is Zits als de hoofdfiguur weer eens verliefd is. Dan is hij zo verliefd als alleen een puber dat kan zijn. De makers van de strip weten zo vreselijk goed de gevoelswereld van een vijftienjarige te verbeelden. Het is niet alleen een heel komische strip, het is ook een briljant psychologisch drama.”

Behalve door Jeroen Donkers wordt Pukkels bevolkt door zijn ouders, Walter en Connie, (die vanzelfsprekend niets van hun puberzoon begrijpen) zijn oudere broer Chris (een briljante student), zijn beste vriend Herman Groot (een boekenwurm, maar wel cool) en zijn vriendinnetje Sarah Toonen (op wie hij aanzienlijk gekker is dan zij op hem).

Jerry Scott en Jim Borgman putten bij het tekenen en schrijven van Pukkels veel inspiratie uit hun eigen omgeving: allebei zijn ze hoofd van een gezin. Sinds 1997 maken Scott en Borgman samen Pukkels. Individueel waren ze daarvoor ook al succesvol als tekenaar. Voor zijn politieke cartoons in The Cincinnatti Enquirer werd Borgman in 1991 zelfs onderscheiden met een Pulitzer Prize. Op eigen houtje maakte, en maakt, Scott de in Amerika ook heel populaire krantenstrip Baby blues.

De twee leerden elkaar kennen toen ze op weg naar een congres voor striptekenaars naast elkaar in het vliegtuig zaten. Omdat het vliegtuig pech kreeg, leerden ze elkaar ook meteen echt goed kennen. Hun vriendschap leidde tot het samen bedenken en maken van een strip: Zits/Pukkels. Dat de twee striptekenaars meer dan 3000 kilotneter van elkaar vandaan wonen, wekt nog wel eens verwondering. Zelf zien ze het probleem niet: via de telefoon, e-mail en het faxapparaat is er doorlopend contact tussen Malibu, Californie en Cincinnati, Ohio.

Bron: Het Parool 3 januari 2005